Gratis verzending vanaf 75,-*
Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden*
Afhalen mogelijk in De Meern

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Blusdekens, brandblussers, brand- en rookmelders, het is allemaal onderdeel van goede en nuttige brandbeveiliging bij jou in huis of in je bedrijfspand. Het is belangrijk om een goed pakket aan blusmaterialen klaar te hebben liggen voor het geval dat. Het voorkomen van grote branden is beter dan het blussen daarvan, en met een blusdeken of een brandblusser is het probleem vaak zo verholpen. Het is goed om brandbeveiliging te hebben om zo de schade van een brand te beperken.

Brandblusser

Een goede brandblusser is altijd belangrijk om in een bedrijfs- of kantoorpand te hebben staan. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren, zeker in bedrijfspanden kan een brandje zo gebeuren. Er zijn brandblussers met water, poeder of schuim maar ook met CO2 of in de vorm van aerosol. Er zijn ook wel eens bakken met zand: zand kan effectief worden gebruikt als blusmiddel. Voor verschillende branden zijn er verschillende brandklassen: van A tot F. Afhankelijk van wat voor een bedrijf of woning, kan worden gekozen voor een bepaald soort brandblusser.

Blusdeken

Een blusdeken kan worden gebruikt in geval van kleine branden. Voor thuis is een blusdeken erg veilig voor in de keuken, als bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat. Op een bedrijf is een blusdeken ideaal voor bijvoorbeeld een brandje in een prullenbak. De blusdeken zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de vlammen komt, waardoor de vlammen langzaam uitgaan. Een goede blusdeken moet jaarlijks worden gecontroleerd, op de juiste manier opgevouwen en voldoen aan Europese normen.

Brandmelder

Het is belangrijk om een brandje vroegtijdig de lokaliseren, zodat de brandweer kan worden gebeld. Brand- en rookmelders kunnen op zichzelf staan, maar het gebeurt ook niet zelden in grote bedrijfspanden dat deze in verband staan met een gecentraliseerd systeem. Dan wordt de brandweer automatisch opgeroepen als deze afgaat. Er zijn verschillende soorten brandmelders, waaronder hittemelders, CO-melders en gasmelders. Elke soort brandmelder zorgt ervoor dat verschillende brandsoorten kunnen worden gedetecteerd. Een rookmelder is ook een soort brandmelder.

Rookmelder

Brand- en rookmelders worden over het algemeen gezien als synoniemen, maar dat is niet helemaal zo. Er zijn namelijk meerdere soorten brandmelders en een rookmelder is daar een van. De rookmelder ruikt als het ware rook en meet hoeveel rookdeeltjes er voorbijkomen. Het op tijd detecteren van brand is natuurlijk enorm belangrijk: hoe eerder jij doorhebt dat er iets in de fik staat, des te eerder kun je de brandweer bellen om de brand te blussen. Je hebt vast wel eens het indringende geluid van een rookmelder gehoord als de kip net iets te lang in de oven heeft gezeten.

FAQ

Wat is het verschil tussen een brand van klasse A, B en C?

Een brand van de klasse A betekent dat er een in principe ongevaarlijke stof zoals hout, papier of textiel in de brand staat. Klasse B is al wat gevaarlijker: het gaat dan om olie, benzine of andere vetten. Deze producten zijn erg snel ontvlambaar. Is er een brand van klasse C, dan betekent dat een brand van gassen, zoals propaan of aardgas. Op producten staat vaak aangegeven voor welke typen branden het product geschikt is.

Wat zijn de verschillende soorten brandblussers en welke moet je voor elk type brand gebruiken?

Er zijn verschillende typen brandblussers voor verschillende soorten brandjes. Een klasse A brandblusser is geschikt voor het basale brandje van hout, papier of stoffen. Voor brandklasse B zijn er andere brandblussers: het is beter om deze vloeistoffen niet met water de bestrijden maar met poeder of schuim. Voor branden van type C is het aangeraden om beter een CO2 brandblusser of schuim te gebruiken. Er zijn ook brandblussers voor D, E en F brandjes.

Wat zijn enkele algemene tips voor brandveiligheid?

Het is altijd aan te raden om niet binnen te roken. Ook het gebruik van oude elektronica is niet aan te raden: oude bedrading kan soms zorgen voor kortsluiting. Het is ook goed om altijd stekkers uit stopcontacten te trekken als je ze niet gebruikt. De droger is vaak een product dat – als het niet op tijd is schoongemaakt – kan ontvlammen. Bak olie in een pan of in de frituurpan nooit te heet: dat kan ervoor zorgen dat de vlam in de pan komt.

Wat moet ik doen als ik een kleine brand in mijn huis heb?

Heb je een klein brandje in huis en heb je het onder controle? Het is toch raadzaam om de brandweer te bellen. Heb je de brand niet meer onder controle? Blijf dan voor alles kalm en roep je huisgenoten. Ga gauw naar buiten, zeker als er veel rook is. Doe de ramen en deuren achter je dicht, zodat de brand geen zuurstof krijgt. Controleer of iedereen buiten is en bel zo snel mogelijk de brandweer.

Hoe vaak moet ik mijn rookmelders testen?

Het testen van een rookmelder is vrij eenvoudig en het wordt aangeraden om het eens in de maand te doen. Er zit een simpel knopje op de zijkant van de rookmelder: als je deze een aantal seconden vasthoudt moet het alarm afgaan. Vanaf hier is het logisch: als het alarm niet afgaat of er gaat een veel te zacht alarm af, dan kan je maar beter de batterijen verwisselen voor nieuwe. Probeer het daarna nog eens.